Terug naar het overzicht ›
Gepost op 14 mei 2020 in Keuzehulp

Soorten matrassen

Wat is de best passende matras voor jou?

Op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe matras word je geconfronteerd met een waaier van soorten matrassen. Om deze reden hebben we in deze blog, zo objectief mogelijk, een overzicht gemaakt van de verschillende soorten matrassen. Met daarbij de voor- en nadelen.

Ook willen we meegeven dat het, eens in de 10 jaar, verstandig is je matras en bedbodem te vervangen. Binnen deze periode is doorgaans het verlies aan veerkracht en volume van je matras zo groot dat van een verantwoorde lichaamsondersteuning geen sprake meer is.

De verschillende soorten zijn:

  1. Pocketvering
  2. Traagschuim
  3. Latex
  4. HR / koudschuim
  5. Biogreen
  6. Combinatiematrassen
  7. Matrastoppers
  8. Gel
  9. Polyether matras

 

1. Pocketveringmatras


Een pocketveringmatras bestaat uit een verzameling van aan elkaar gekoppelde zakjes met daarin een kleine metalen veer. Het aantal veertjes in de matras bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich kan aanpassen aan jouw lichaamsvorm. In functie van het rechthouden van de wervelkolom bij het slapen op de zij, worden er op deze manier verschillende ‘zones’ in een pocketveringmatras gemaakt.

Dit geeft als belangrijke eigenschap een goede ondersteuning van het lichaam, omdat de matras zich individueel aanpast aan de gebruiker. Daarbij ventileert de matras zeer goed vanwege de lucht tussen de pocketveren.

Over het algemeen wordt met een pocketveringmatras een bijzonder hoog ligcomfort bereikt. Hou er wel rekening mee dat elke zone is afgestemd op een specifiek lichaamsonderdeel en dat we allemaal anders zijn gebouwd.

Voordelen:

  • Uitstekende ventilatie
  • Lange levensduur
  • Geschikt voor boxsprings
  • Goede drukverdeling door gebruik van meerdere zones (vaak 5 of 7)
  • Vaak gecombineerd met een toplaag in koudschuim, traagschuim of latex voor extra comfort


Nadeel:

  • Minder geschikt in combinatie met een verstelbare lattenbodem

 

Pocketveringmatrassen:

2. Traagschuim

Traagschuim, ook visco-elastisch schuim genoemd, is latexvrij en over het algemeen antiallergisch. Dit type matras is vooral gekend door Tempur.

Het reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van je lichaam. Vooral voor mensen met rugklachten en terugkerende gewrichtsklachten voelt traagschuim prettig aan, doordat je in jouw natuurlijke lichaamshouding correct wordt ondersteund. Bloedvaten en zenuwbanen worden niet afgekneld. Dit heeft als gevolg dat je tijdens jouw slaap nog nauwelijks beweegt. Je slaapt hierdoor dieper en rustiger.

De matras is wel iets moeilijker om je op te draaien en kan wat harder aanvoelen in een koude kamer. Als je op de matras gaat liggen wordt hij door je lichaamswarmte weer zachter, maar dit kan wel even duren. Daarom is dit type matras minder geschikt voor erg koude slaapkamers.

Voordelen:

  • Hoog ligcomfort
  • Minder snel kuilvorming, dus langere levensduur


Nadeel:

  • Traagschuim heeft tijd nodig zich aan te passen

 

Matrassen met traagschuim:

 

We bieden ook traagschuim topper-matrassen aan, die je bovenop je matras kan leggen voor extra comfort:

 

3. Latex

Latexvulling kan zowel van natuurrubber als van synthetische latex gemaakt zijn. Vaak is het een combinatie. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte percentages natuurrubber en synthetisch rubber.

Door de veerkrachtige en soepele eigenschappen van het materiaal is het ligcomfort uitstekend. Doorgaans geldt de regel: hoe hoger het percentage natuurrubber, hoe beter de kwaliteit van de matras.

Latex voelt erg comfortabel, maar de ventilatie kan minder zijn. Omdat kinderen minder vocht verliezen tijdens het slapen, is een latexmatras populair in de kinderkamer.

Voordelen:

  • Veerkrachtig, dus langere levensduur
  • Hoog ligcomfort


Nadeel:

  • Neemt relatief snel vocht op

  

Matrassen met latex:

 

4. HR / koudschuim

Koudschuim (ook bekend onder de merknaam Bultex) matrassen kenmerken zich door een goede luchtdoorlaatbaarheid en vochtcirculatie. Door zijn open celstructuur voelt een matras van koudschuim niet warm aan. Vooral voor mensen die wat meer zweten of het snel warm hebben is dit zeer aangenaam. 

De matras past zich uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. Daarnaast biedt koudschuim een hogere vormvastheid dan polyether, wat een langere levensduur met zich meebrengt. Koudschuimmatrassen zijn heel populair zowel voor volwassenen als kinderen.

Voordelen:

  • Budgetvriendelijk
  • Voelt niet warm aan - goede warmtecirculatie
  • Geschikt voor caravans, mobilhomes, boten, tenten etc. omdat dit niet schimmelt


Nadeel:

  • Grote kwaliteitsverschillen, laat je voldoende informeren

 

Matrassen met koudschuim:

 

We bieden ook koudschuim topper-matrassen aan, die je bovenop je matras kan leggen voor extra comfort:

 

5. Biogreen

Biogreen, vrij van CFK’s, behoort tot de nieuwste generatie traagschuim. Het heeft dezelfde antiallergische eigenschappen, met als voordeel dat de matras niet meer temperatuurgevoelig is. De matras houdt tijdens de winter dezelfde densiteit als in de zomer. .

Op basis van essentiële oliën zorgt biogreen voor een maximale ontspanning en perfecte ventilatie.

Voordelen:

  • Kwaliteitsmatras
  • Niet temperatuurgevoelig: wordt niet hard bij koude
  • Groot aanpassingsvermogen
  • Antiallergisch
  • Vrij van CFK’s


Nadeel:

  • Duurder in aankoop

 

Matrassen met biogreen:


7. Matrastoppers

 

Een matrastopper is simpelweg een dunne matras die je op jouw huidige matras kan plaatsen. De topper biedt extra comfort en ondersteuning. Op die manier kan je het ligcomfort verhogen.

Een topper kan de levensduur van jouw huidige matras verlengen, indien deze minder steun biedt. Het is echter geen wonderproduct. Als uw matras niet goed meer slaapt doordat er in grote mate kuilvorming is ontstaan, zal een matrastopper slechts in beperkte mate uitkomst kunnen bieden.

Matrastoppers zijn in verschillende soorten te verkrijgen, waaronder traagschuim, latex of koudschuim. De eigenschappen en voor- en nadelen van deze verschillende toppers staan hierboven beschreven.

Bekijk enkele van onze toppers:


8. Gel matrassen

Gel wordt op verschillende manieren verwerkt in matrasvullingen. De gellaag kan bestaan uit een schuimlaag met heel kleine geldeeltjes verspreid door het schuim. Er is ook een variant waarin de gel wordt verwerkt in een massieve laag.

Gelschuim is, met zijn verkoelende eigenschappen, momenteel één van de betere materialen op de markt. De matras voelt fris en luchtig aan en werkt volledig druk verlagend en vorm aannemend.

Voordelen:

  • Verkoelende eigenschappen, comfortabel voor mensen die snel warm hebben in bed
  • Groot aanpassingsvermogen


Nadeel:

  • Ventileert minder goed

 

Matrassen met gel:

 

9. Polyether matrassen

Polyetherschuim is de goedkoopste schuimsoort en is opgebouwd uit synthetisch schuimmateriaal. Het schuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht. Dit wordt aangegeven door middel van het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger dit getal, hoe meer polyether en hoe vorm vaster, alsook duurzamer.

Een polyether matras is over het algemeen budgetvriendelijk. Polyether is echter minder veerkrachtig en zal zich dus minder goed aanpassen aan het lichaam. Deze matras is o.a. prima geschikt voor logeerbedden.

Voordeel:

  • Budgetvriendelijk


Nadeel:

  • Weinig veerkracht

 

Matrassen met polyether

 

Kom gerust langs voor persoonlijk advies!

Bovenstaande basiseigenschappen per type matras zullen je hopelijk helpen bij het zoeken naar de voor jou best passende matras. Maar kom zeker ook langs in onze toonzaal. Onze gespecialiseerde winkelmedewerkers zullen je, met jouw specifieke wensen en noden, in detail kunnen informeren.

Twijfel je of je aan een nieuwe matras toe bent? Doe De Grote Bedtest!

Gunther David van de afdeling werken & studeren

Hoi,

Ik ben Gunther van de afdeling werken & studeren. Aarzel niet om ons te contacteren. Samen met het DEBA team sta ik voor je klaar!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, kortingen, promoties & evenementen.